ایمنی راهها در کلانشهرها با رویکرد دهه اقدام
به گزارش روابط عمومی مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران، در راستای برگزاری سیزدهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری نشست تخصصی "ایمنی راهها در کلانشهرها با رویکرد دهه اقدام" با حضور محسن فلاح زواره، عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی، هرمز ذاکری، معاون محترم مرکز تدوین مقررات و ایمنی حملونقل و مسئول دبیرخانه کمیسیون ایمنی راههای کشور، پوریا محمدیان، دبیر شورای عالی هماهنگی شورای عالی ترافیک کشور، سید مجتبی شفیعی، معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران، محمد حسین حمیدی، فرمانده پلیس راهنمایی و رانندگی تهران و پیام معینی، مدیر گروه حمل و نقل و ترافیک مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران و دبیر نشست به صورت برخط برگزار شد.
پیام معینی، دبیر نشست در ابتدا هدف از نشست را شناسایی و بررسی نقاط ضعف و برنامهریزی برای آینده ایمنی ترافیک تهران با استفاده از تجارب جهانی عنوان کرد و به مشکلاتی مانند نداشتن برنامه عملیاتی ایمنی برای شهر تهران، نبود معیاری مشخص و مصوب برای شناسایی نقاط پرتصادف، راهاندازی نشدن سامانه ثبت و تحلیل تصادفات و بهره گیری از تبلت، در دسترس نبودن شفاف و آسان آمار و اطلاعات مربوط به ترافیک در یک ساختار یکپارچه و بر بستر جغرافیایی شهر تهران، وجود دیدگاه غالب انفعالی به جای پیشگیرانه در خصوص تصادفات، عدم وجود ساختار مدیریت ایمنی ترافیک فراگیر و متناسب با اهمیت موضوع و ضرورت ایجاد تغییر رویکرد در حوزه ایمنی ترافیک اشاره نمود.
محسن فلاح زواره نیز در این نشست به تغییر نگرش به حل معضل ترافیک اشاره کرد و گفت: رویکرد جدیدی نسبت به ایمنی ترافیک باید ایجاد شود. ایمنی ترافیک بر اقتصاد جوامع تاثیر به سزایی می گذارد. رفتارهای ایمن در ترافیک و خودروهای ایمن یکی از اهداف توسعه پایدار است.
وی با اشاره به تلاش های جهانی در این راستا گفت: هدف برنامه جهانی دهه اقدام این است که تا سال 2030 آمار متوفیان و مجروحان تصادفات به 50 درصد کاهش پیدا کند.
فلاح زواره بر ضرورت ایجاد یک نگاه یکپارچه و جامع بر ایمنی ترافیک و در نظر گرفتن حمل و نقل چندوجهی و برنامهریزی کاربری زمین برای دستیابی به اهداف برنامه دهه اقدام تاکید نمود
مجتبی شفیعی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران در ادامه افزود: روند مرگ و میر در ترافیک با شیب کمی رو به کاهش است و بیشترین متوفیان راکبان موتورسیکلت ها بودند و باید برای موتورسیکلت برنامه ریزی و تدبیر اساسی صورت گیرد.
وی با اشاره به شهر بارسلون که دارای سهم بالای موتورسیکلت از حمل و نقل های شهری است و مشکلاتی مشابه تهران را ندارد اضافه کرد که تشکیل ستادی برای استفاده از توان علمی اندیشمندان درحوزه ایمنی ترافیک به منظور شناسایی و رفع مشکلات موجود در این زمینه در حال شکل گیری است.
سردار حمیدی، فرمانده پلیس راهنمایی و رانندگی تهران گفت: علی رغم افزایش تعداد خودرو ها در ده سال گذشته آمار فوتی تصادف شهر تهران از 1040 نفر به 580 نفر در سال رسیده است.
سردار حمیدی تاکید کرد: کشور ما با کشورهای دیگر تفاوت های زیادی دارد، در اروپا تعطیلات بر اساس تقویم میلادی و در کشورهای عربی تعطیلات بر اساس تقویم قمری است ولی تعطیلات ایران براساس تقویم شمسی و قمری است که تغییرات این تعطیلات نسبت به یکدیگر در طول سال مشکلات ترافیکی در راه ها به وجود میآورد. سفرهای زمینی اربعین هم یکی از این شرایط منحصر به فرد است که فقط در کشور ما وجود دارد و ضعف حوزه های زیر ساختی در راه ها و ترافیک و ایمنی خودروها و قیمت سوخت از موانع بهبود در این حوزه است.
وی با اشاره به موانع گفت: مشکل در نظام تصمیم گیری و مدیریت ایمنی ترافیک است که در کل کشور و شهرها وجود دارد فقط شهرداری تهران به تنهایی نمی تواند موضوعات را اصلاح کند و باید سایر دستگاه ها هم به این حوزه ورود کنند.
پوریا محمدیان، دبیر شورای عالی هماهنگی شورای عالی ترافیک کشور در ادامه افزود: میزان کاهش تلفات در سال های اخیر بر اساس شاخص های اسناد بالادستی محقق نشده است. سند راهبرد ایمنی کشور در سال 90 تنظیم شده و بیش از 100 راهبرد دارد ولی تاکنون به آن اهداف در راهبردهای کلان دست نیافته ایم.
وی اظهار داشت :آئین نامه مدیریت ایمنی به زودی تنظیم و ابلاغ خواهد شد، در همین راستا وزارت کشور باید آئین نامه انظباط بخشی حوزه ایمنی را نیز ابلاغ نماید.
محمدیان ادامه داد: آمار تلفات تصادفات، سهم تصادفات درون شهری در کشور تقریبا 25 درصد است.
هرمز ذاکری، معاون محترم مرکز تدوین مقررات و ایمنی حملونقل و مسئول دبیرخانه کمیسیون ایمنی راههای کشور با اشاره به سند دهه اقدام برای ایمنی جاده ها گفت: همزمان با گام دوم انقلاب ودر راستای حفظ و صیانت از سلامت اجتماعی و به منظور ارتقای ایمنی کلیه کاربران، با تصویب کمیسیون ایمنی راههای کشور، تعیین و نامگذاری دوره ده ساله 1400 تا 1409 با عنوان "دهه اقدام برای ایمنی جادهها" انجام پذیرفت.
وی با تاکید بر اینکه حتی یک کشته هم در جاده ها زیاد است گفت: بر اساس برنامه جهانی دهه اقدام، در ایمنی 5 اصل باید مد نظر قرار گیرد؛ مدیریت ایمنی، راه ایمن، کاربر ایمن، خودروی ایمن و امداد و فوریتهای پزشکی پس از حادثه و بهبود در این حوزه جز با یک نگاه جامع و یکپارچه به تمامی این حوزه ها حاصل نخواهد شد
. دن کمپسل متخصص حمل و نقل و ایمنی از بریتانیا نیز با تکید بر حملونقل چندوجهی و برنامهریزی کاربری زمین و ارتباط آن ها با ایمنی ترافیک اشاره کرد که تنها چند هفته از انتشار برنامه جهانی دومین دهه اقدام در راستای افزایش ایمنی راهها امنیت جادهای توسط سازمان بهداشت جهانی میگذرد .این برنامه جهانی به سه بخش کلیدی چه باید کرد؟، چگونه باید آن را انجام داد؟ و سوم اینکه چه کسی باید این کار را انجام دهد؟ تقسیم شده است ولی توجه من بر بخش نخست برنامه جهانی (چه باید کرد) معطوف است؛ چراکه برنامه جهانی حول موضوع سیستم امن جهت گیری میکند."